Toyota няма да получи своя версия на Suzuki Jimny


29 Dec 2023

Toyota и Suzuki успешно споделят модели и платформи на някои европейски пазари и в Индия, което води до връзка, която засилва пазарното присъствие на двете компании. Трябва да се отбележи, че RAV4 се продава като Suzuki Across дори и в България, а Corolla комби може да се вземе като Suzuki Swace. Някои от най-популярните модели на двете фирми обаче ще си останат само под шапката на оригиналния си създател.

Стремежът на Toyota да представи свои собствени версии на Suzuki Jimny и Swift е срещнал отпор. Компаниите си сътрудничат безпроблемно по други модели, но Suzuki изразява твърдо нежелание да сподели двата модела, позовавайки се на тяхната неразделна роля в ДНК-то на компанията и риска от размиване на техния емблематичен статус, ако бъдат брандирани с отличителните знаци на Toyota.

„Все едно да помолим Toyota да ни позволи да разработим своя версия на Land Cruiser. Моделите, които са в основата на нашата марка, не са предназначени за споделяне и двете компании уважават това“, казва представител на компанията пред Autocar India.

Лукс от Китай!