България ще има представител във WRC2


29 Dec 2023

Българското знаме ще стои върху кола от WRC2 през новия сезон 2024 г. Причината, обаче, не е в участието на български пилот. Руският състезател на Citroen Николай Грязин ще кара с български лиценз. Грязин, който има българско гражданство, е подал заявление за лиценз за участие в международни ралита като представител на България и то е одобрено.

 

"Още през миналата година Николай Грязин ни потърси с желанието да се състезава с български лиценз, коментира Пламен Иванов, председател на рали комисията в Автомобилната федерация на България (АФБ). Тогава от руската федерация не му разрешиха да направи този преход. След срещата на FIA в Баку бе коментиран казуса с тях и те дадоха своето съгласие. Освен на Николай, издадохме лиценз също на навигатора му Константин Александров, като така двамата ще се състезават в световния рали шампионат с лицензи, издадени от АФБ", 

През сезон 2024 Грязин ще кара пълен сезон за Citroen, като първото му състезание ще е рали Монте Карло през януари. WRC2 подгрява основните състезания от шампионата на WRC и има идентичен календар, който започва в Монте Карло, завършва с рали Япония и се състои от 13 кръга. През изминалия сезон 26-годишният руснак завърши на четвърто място във WRC2 с Skoda. През 2023 г. Грязин и навигаторът му участваха като неутрални състезатели.

 

Лукс от Китай!