Китай става най-големият износител на автомобили в света


02 Jan 2024

Япония доминира пазара за износ на автомобили от десетилетия, като Германия и Южна Корея се нареждат на второ и трето място. Изглежда обаче Китай е на път да победи и трите нации, за да стане най-големият износител на планетата.

По-рано тази година стана ясно, че износът на Китай е изпреварил този на Япония през първото тримесечие на 2023 г. и сега изглежда, че страната е успял да разшири това превъзходство през цялата 2023 г. Китайската асоциация на производителите на автомобили (CAAM) казва, че страната е изнесла 4,41 милиона превозни средства между януари и ноември, което е увеличение от 58 процента спрямо същия период на 2022 г., съобщава Nikkei Asia. Това се сравнява с 3,99 милиона единици, произведени от Япония през първите 11 месеца на 2023 г. (увеличение с 15 процента).

Въпреки че Китай все още не е направил сериозно навлизане в САЩ и е само на ранен етап от навлизането си в Европа, страната вече е доминираща сила на пазара в Мексико, а също така и в Русия. Само за първите 10 месеца на годината Китай е изнесъл над 700 000 автомобили в Русия, което е седемкратно увеличение спрямо същия период на 2022 г.

Лукс от Китай!