Пристанището в Шанхай отново е най-натовареното в света (Видео)

  • Галерия с 11 снимки на гигантското пристанище Галерия с 11 снимки на гигантското пристанище

04 Jan 2024

Шанхай за 14-а поредна година може да се похвали с титлата “пристанище номер 1 в света”. През 2023 г. портът в Шанхай е приел рекордните 49 млн. стандартни контейнера, съобщава Радио Китай. Това го прави най-натовареното пристанище в света. Контейнерните маршрути на шанхайското пристанище обхващат повече от 700 порта в над 200 страни по света.

Площта на пристанището е около 3500 кв. км. За сравнение София има площ от около 500 кв. км. Портът е разделен на две основни части – морска и речна, като втората е на устието на река Яндзъ. Морската част от пристанището пък е отвоювана от морето и е свързана с континента с 32-километров мост, който сам по себе си е произведение на инженерното изкуство.

 

Пристанището има 43 терминала за контейнери, 191 кея, 156 крана. В него могат да влизат най-големите контейнеровози на света, включително чудовищата на Maersk от клас Triple E, които возят по 18 хиляди контейнера и са дълги по 400 метра.

Някои от терминалите са напълно автоматизирани. Терминалът Яншан, например, има капацитет от 6,3 млн. стандартни контейнера, като неговите 21 кея и 108 релсови крана са напълно автоматизирани и товарят и разтоварват без човек оператор.

 

Лукс от Китай!