И Италия въведе ограничение от 30 км/ч в големите градове


23 Jan 2024

В началото на 2022 година София за първи път обособи максимална скорост на движение от 30 км/ч в някои от районите. С времето Зона 30 се разшири, а спокойно можем да очакваме и нови улици да се включат към нея в следващите месеци и години. Изглежда италианците тръгват по същия път.

Седем от най-големите градове на Италия също въвеждат ограничение от 30 км/ч в някои централни зони. Промените влизат в сила от този месец като целта според властите е намаляване на инцидентите, както и промотирането на алтернативни видове транспорт освен автомобилния.

Министърът на транспорта на Италия Матео Салвини обаче се обяви против мярката. Според него това е стъпка, която е насочена срещу шофьорите и хората, които се придвижват с автомобил до работа, и няма да подобри безопасността на движението. "Изненадан съм, че кметството в Болоня оправдава мярката и с необходимостта да се гарантира, че трафикът на автомобили не засенчва пеенето на птиците", каза иронично министърът. Той обеща министерството му да изготви директива за реакция на ситуацията.

От своя страна Матео Лепоре, кмет на Болоня, коментира, че в медийното пространство се тиражират фалшиви новини по отношение на причината за налагането на новото ограничение в скоростта. 

Лукс от Китай!