Разликата между българската и румънската полиция при арест на шофьор (Видео)


23 Jan 2024

През изминалата година се нагледахме на няколко нелепи случая на арести на шофьори в България. Видяхме за жалост и как полицаи загинаха, след като решиха да спрат пред преследван автобус с нелегални мигранти. Тази година надали ще е по-различна, освен ако от МВР не започнат да обучават по-добре своите кадри.

Преди няколко дни румънската полиция разпространи кратко видео, в което арестуват шофьор и още двама души, преследвани за кражба на апартементи. Изваждането от автомобила и арестът им отне на полицаите по-малко от 10 секунди. Разбира се, тази акция е дело на криминална полиция и очаквано техните кадри са обучени професионално за подобни действия.

Но в Румъния не само криминалистите знаят как да обезвреждат хора, бягащи от закона. Показахме ви няколко случая, в които местната полиция преследва шофьори и дори стреля по техните автомобили. Все неща, които сме свикнали да виждаме по американските телевизии, но не и тук.

В северната ни съседка всички новобранци в полицията минават през професионален курс в Костанца. Той продължава цял месец и включва практическо обучение не само с най-опитните инструктори от румънската полиция, но и със специалисти от структурите за криминални разследвания, обществен ред, трафик и борба с организираната престъпност.

В момента в обучението на румънските полицаи се включват и инструктори от САЩ. Може би и това е причината да виждаме все по-често използването на огнестрелно оръжие при преследването на шофьор-беглец в Румъния.

Родното МВР трябва да бъде сериозно реформирано. А дано, ама надали...

Лукс от Китай!