ЕС отпуска 7 млн. евро за проектиране на трети мост на Дунав

  • Новият мост също ще разполага с ЖП трасе, но и с по две ленти в посока, за разлика от стария, който е с две ленти общо Новият мост също ще разполага с ЖП трасе, но и с по две ленти в посока, за разлика от стария, който е с две ленти общо
  • Дунав мост при Русе е открит през 1954 г. Дунав мост при Русе е открит през 1954 г.
  • Дунав мост 2 при Видин по време на строителството Дунав мост 2 при Видин по време на строителството

24 Jan 2024

Европейската комисия препоръчва отпускането на близо 7 млн. (50% от необходимата сума по първоначални изчисления) за предпроектно проучване за изграждането на трети мост на Дунав – при Русе.

Предстои инвестицията да бъде одобрена, но ако това стане, тя ще бъде безвъзмездна. Координатор на предложението е Румъния, като заданието включва не само моста, а и съответната пътна инфраструктура от българска и румънска страна, която да довежда трафика към него. В България това ще е пътният възел, който ще осигурява връзка с магистралата Русе – Велико Търново. Любопитно е, че парите са по военната компонента на Механизма за свързаност, съобщава “Дневник”.

Очаква се вторият мост при Дунав да бъде с дължина 2 км. Той отново ще е комбиниран – ЖП и пътен, като по всяка вероятност ще отговаря и на определени критерии за придвижване на сили на НАТО по оста север-юг.

Съществуващият мост при Русе, открит през 1954 г., от години е недостатъчен за трафика между двете страни. Често опашките от тирове са километрични и преминаването на границата отнема дни.

Лукс от Китай!