Първият медицински хеликоптер не става за планинско спасяване


05 Feb 2024

България вече разполага с медицински хеликоптер, но той няма да се използва за планинско спасяване. Това е факт въпреки належащата нужда от помощ по въздуха при многобройни тежки случаи във високата планина. Макар липсата на лебедка да се обсъждаше в авио форуми от известно време, едва сега това бе потвърдено официално от Димчо Добрев – шефът на държавното дружество “България Хели Мед Сървиз”, създадено, за да управлява новите хеликоптери.

Добрев заявява, че според европейския регламент планинското спасяване към момента изобщо не влиза в системата за спешна медицинска помощ HEMS. Това, обаче, трябва да се промени до няколко месеца и вторият (и всеки следващ от предвидените общо осем хеликоптера) ще има лебедка, уверява Добрев, цитиран от Mediapool.

Различните структури на ПСС нееднократно призовават за хеликоптери, които да могат да помагат при планинско спасяване, затова е странно, че първата машина е поръчана без подобна система с лебедка.

За сравнение в Румъния спасителните хеликоптери на системата SMURD, подобна на нашия HEMS, за последните четири години са спасили над 2200 души. В Румъния системата е разгърната в девет бази и разчита на два хеликоптера Ми-17, два Ми-8, осем броя Eurocopter EC135, осем броя H-135, два броя IAR-316B, като от миналата година започнаха доставките и на новите 12 броя хеликоптери Sikorsky Black Hawk. Системата разполага и с три самолета: Piper PA-42 Cheyenne, Cessna Citation V и Learjet 75.

Лукс от Китай!