Shell затваря всичките си станции за водород в Калифорния


12 Feb 2024

През миналата седмица Shell затвори окончателно своите седем станции за зареждане с водород на превозни средства в Калифорния. От компанията се позовават на „усложнения при доставките и други външни пазарни фактори“ като основна причина за решението. Това оставя петролната компания само с три станции за водород за тежкотоварни автомобили в целия щат.

"Пиша, за да ви информирам, че Equilon Enterprises, LLC (dba Shell Oil Products US) вече няма да оперира водородни станции за презареждане на леки автомобили, поради усложнения при доставката на водород и други външни пазарни фактори", пише в изявление вицепрезидентът на подразделението Shell Hydrogen - Андрю Беърд, цитирано от Hydrogen Insight.

През миналия септември Shell коментира пред Hydrogen Insight, че е „преустановил плана си за изграждане и експлоатация на допълнителни водородни станции за лекотоварни превозни средства в Калифорния“, ефективно слагайки край на проекта за 48 нови обекта, които преди това обяви, че ще построи.

Това решение може да отразява и липса на търсене, коментират специалисти. Макар Калифорния да е един от много малкото пазари за превозни средства, задвижвани с водород, които виждаха ръст в търсенето, само 3143 водородни машини са регистрирани през 2023 г.

През 2022 г. петролният гигант Shell затвори и трите си водородни бензиностанции в Обединеното кралство, като компанията и нейният партньор Motive се позоваха на подобен фокус върху обслужването на тежкотоварни камиони.

Лукс от Китай!