Този бус със сменяема батерия е предшественикът на VW ID. Buzz

  • 6 снимки 6 снимки

15 Feb 2024

През 70-те години на миналия век Volkswagen произвежда 120 бройки електрически T2 като пикапи и ванове. Тези машини могат спокойно да се разглеждат като предшественици на актуалния ID. Buzz. Историята на електрическия Т2 ни припомнят колегите от InsideEVs.

Повечето от произведените бусчета с батерии са използвани в Западна Германия от енергийни дружества или правителствени изследователски агенции. Десет от тях обаче се озовават в Tennessee Valley Authority в САЩ.

Към края на ограничената производствена серия мощността на електрическия бус се повишава до непрекъснати 23 к.с. и пикова от 45 к.с., докато максималната скорост е около 70 км/ч. Що се отнася до пробега, T2 Elektro Bus може да измине някъде между 50-100 км с пълно зареждане в зависимост от натоварването и атмосферните условия.

Първият електрически бус на VW обаче крие доста интересни изненади. Първо, налице е система за рекуперация на енергия при спиране, която се преобразува в електрическа енергия.

Второ, целият батериен пакет, произведен от Varta, може да бъде сменен за няколко минути благодарение на специална система, която просто изважда изтощения пакет и поставя току-що заредения. Това се случва десетилетия преди компании като Nio, Gogoro и Ample дори да съществуват.

Производството на Volkswagen T2 Elektro Bus приключва някъде в началото на 80-те години на миналия век, когато е ясно, че технологията на батериите трябва да измине дълъг път, преди да стане жизнеспособна алтернатива на бензина и дизела. 

Лукс от Китай!