Водещи китайски производители се обединяват, за да правят батерии с твърд електролит


15 Feb 2024

Шест от десетте най-големи производители на батерии за електромобили в света сформират нов изцяло китайски алианс, който ще работи за въвеждането на батериите с твърд електролит в масово производство. Новото обединение включва BYD (производител №1 на електромобили в Китай и номер 2 в света), CATL (производител №1 на батерии за електромобили в света и доставчик на всеки от големите играчи, включително на Tesla) и NIO. В алианса влизат още CALB, EVE Energy и Gotion High-tech.

Целта на обединението, което ще работи с правителствена подкрепа от китайските управляващи, е да проектира и произвежда батерии с твърд електролит, които да бъдат доставяни глобално.

В последните години десетки стартъпи и утвърдени производители, включително гиганти като Toyota, работят по създаването и масовото производство на батерии с твърд електролит. 

Батериите с твърд електролит имат предимство в три посоки: 1) Имат по-висока енергийна плътност, т.е. със същия размер батерия ще може да се минават повече километри; 2) Зареждат се по-бързо; 3) По-безопасни са – рискът от възпламеняване и пожар е по-малък.

Изтгочник: Electrek

Лукс от Китай!