София се сдоби с 4 двуетажни автобуса

  • 6 снимки 6 снимки

20 Feb 2024

Софийският обществен транспорт вече има четири двуетажни автобуси. След като от средата на юни 2023 година "Столичен автотранспорт" ЕАД започна тестова експлоатация на двуетажен автобус по линии 3, 5 и Х50, през есента на същата година по решение на Столичен общински съвет се проведе процедура за доставка на четири броя употребявани двуетажни автобуси.

След като бъдат въведени в експлоатация, двуетажните автобуси ще обслужват в делнични дни крайградската линия 3, а в почивни и празнични дни ще работят както по линия 3, така и по линии Х43 и Х50.

С доставката на двуетажните автобуси се цели да се повиши интересът към обществения транспорт като средство за кратки уикенд разходки, както и да се подобри достъпността и обслужването на пътниците по една от най-тежките крайградски линии - тази до с. Долни Пасарел. Само по тази линия, след като бъдат въведени в експлоатация тези превозни средства, очакванията са за среден ръст на пътуващите с около 20-30 процента на месечна база.

Разкритата с решение на СОС нова експресна линия Х43 до Банкя пък е вторият аспект на превръщането на обществения транспорт в предпочитана алтернатива на личните МПС.

Автобусите са MAN Lion`s City DD ND313, работили в обществения транспорт на град Берлин. Пробегът им е между 820 и 870 хил. км и са в добро техническо състояние. Maшините са докарани на ход от Германия.

Снимки: Марио Евстатиев / Mario Evstatiev във Facebook

Лукс от Китай!