Mercedes ще продава коли с ДВГ и след 2030 година


23 Feb 2024

Mercedes-Benz няма да спре производството на коли с ДВГ през 2030 година. Поради последните тенденции на по-бавно от очакваното търсене на електромобили, германският автомобилен производител обяви обновена стратегия, намалявайки наполовина броя на електричките, които очаква да продаде до 2030 г.

По-рано Mercedes обеща да премине изцяло на електричество до 2030 г. и дотогава окончателно да остави моделите с ДВГ в миналото. Новият план обаче включва продажба на коли с горивни двигатели и през следващото десетилетие. Компанията е намалила наполовина EV амбициите си, като чисто електрическите модели и хибридите трябва да представляват до 50% от продажбите ѝ до 2030 г.

„Неочаквано развитие може да възникне по-специално от геополитически събития и търговска политика“, се казва в изявлението на Mercedes-Benz. „По-нататъшните прекъсвания на веригата за доставки и по-специално затруднения в наличността на критични компоненти остават значителен рисков фактор“.

Марката обаче ще остане „стратегически фокусирана“ и „тактически гъвкава“, тъй като очаква търсенето да навакса изоставането, инфраструктурата за зареждане да се подобри и веригата за доставки да се оптимизира.

Лукс от Китай!