Гаражът на Dizzy със странна нова придобивка

  • 9 снимки 9 снимки

23 Feb 2024

Едно от нещата, с които сме най-горди в DizzyRiders, e фактът, че екипът ни е съставен от хора, които имат (обосновано) ралични възгледи относно автомобилите. Това създава един особен микс от познания, които (надяваме се) откривате често на сайта ни и във видеата ни. Но има и доста теми, по които сме напълно единодушни. Една такава, например, са колите от 90-те години на миналия век и специфичния чар, който носят те.

Донякъде подвластни на носталгията по това десетилетие, и ние се поддадохме на модата да си купим кола от 90-те. Но за да бъдат нещата още по-интересни, колата не е каква да е. Първата ѝ регистрация е през 1994 година в Германия, но в нея няма нищо немско. 

Машината е Ford Probe. Една рядка птица по нашите улици, която има японски произход (технически близнак на Mazda MX-6 е), но е произведена в Детройт. И да - продавала се е официално и в Европа, макар и в доста ограничени количества. Конкретният екземпляр е от версията GT, което означава, че под предния капак има 2,5-литров атмосферен V6 мотор. Конете официално са малко над 160, а каква част от тях все още са живи 30 години след слизането от поточната линия, предстои да разберем.

Каква е целта на покупката? Историята е дълга (можете да прочетете пълната версия тук), но в общи линии колата ще играе ролята на втори / уикенд / проект автомобил, който ще бъде подложен на частична реставрация, но също така ще се кара относително често. Няма по никакъв начин да го подготвяме за писта, а по-скоро ще му се наслаждаваме с по-безгрижни разходки.

Работа има много, но ентусиазъм също не липсва. Когато купето достигне желания вид, ще споделим с вас резултата. А дотогава - стискайте ни палци! Ако пък случайно имате части за Probe, пишете ни.

Лукс от Китай!