Още един китайски бранд стъпи официално в Европа

  • 8 снимки 8 снимки

26 Feb 2024

Автомобилният салон в Женева отвори врати за журналисти днес, но от предишната слава на изложението е останало много малко. Премиери правят едва няколко модела, между които и няколко китайски коли. Една от тях - този зрелищен ван - вече ще се предлага официално в Европа.

Марката е Denza, а моделът D9. Припомняме, че Denza е общ проект на BYD и Mercedes-Benz, който стартира през 2010 година. В момента обаче немците имат само около 10 процента дял в бранда. Луксозният ван не е чисто нов продукт, тъй като вече се продава в Китай от около две години, но е напълно ново предложение за Стария континент.

Засега производителят пази европейските спецификации на модела в тайна, но D9 в Китай се продава като plug-in хибрид с 1,5-литров бензинов двигател с турбокомпресор. PHEV вариантът се предлага с предно или задвижване на всички колела, заедно с 20,39-кВтч батерия или по-голям пакет от 40,06 кВтч.

В Китай има и електрическа версия на Denza D9, която също може да се закупи с предно или двойно предаване. И двата варианта имат преден двигател с 308 к.с. и 360 Нм, а надграждането към 4х4 става посредством втори електромотор отзад с мощност от още 60 к.с. и 110 Нм. 

Лукс от Китай!