Байдън смята, че китайските коли шпионират американците


01 Mar 2024

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви вчера, че е инструктирал министъра на търговията на страната да започне разследване на превозни средства, оборудвани със технологии за свързаност, произхождащи от Китай и други „страни, предизвикващи безпокойство“.

В изявление президентът обяви, че „Китай е решен да доминира в бъдещето на автомобилния пазар, включително чрез използване на нечестни практики“. Той добави, че страната е готова да наводни американските пътища с технологично напреднали превозни средства, които могат да представляват риск за националната сигурност.

„Свързаните превозни средства от Китай могат да събират чувствителни данни за нашите граждани и нашата инфраструктура и да изпращат тези данни обратно на Китайската народна република“, каза Байдън. „Тези превозни средства могат да бъдат с дистанционен достъп или деактивирани.“

Китайското посолство във Вашингтон разкритикува Белия дом за предположението, че автомобилите от Китай представляват заплаха за американците, съобщава Reuters. Байдън обаче твърди, че Китай налага ограничения на американските автомобилни производители. Затова задава и въпроса: „Защо свързаните превозни средства от Китай трябва да могат да работят в нашата страна без никакви ограничения?"

Лукс от Китай!