ЕС обмисля мита за китайски автомобили още от юли тази година


08 Mar 2024

През 2023 г. станахме свидетели на може би първия истински бум на китайски автомобилни марки в Европа. През миналата година седем нови марки бяха добавени към 23-те в списъците от присъстващи на Стария континент. Преведено в цифри, според анализ на JATO, китайските автомобилни производители регистрират 322 000 продадени единици през 2023 г., което е увеличение от 79 процента спрямо 2022 г.

Този растеж предизвиква загриженост в Европейския съюз, който през миналия септември започна разследване на „несправедливите“ публични субсидии, отпуснати от Пекин на собствените му производители. Резултатите може да са готови скоро.

Според Automotive News Europe разследването трябва да приключи през ноември, но ЕС може да наложи временни мита още през юли. В документ, публикуван на 5 март, Европейската комисия заявява, че има достатъчно доказателства, за да каже, че китайското производство на електрически превозни средства е било силно субсидирано от държавата.

Китайската търговска камара към ЕС заяви, че е разочарована от решението на европейските ръководители и че увеличението на вноса през 2023 г. отразява нарастващото търсене на електрически превозни средства в Европа. Европейски марки като Volkswagen, Mini, BMW и Mercedes, които произвеждат някои от моделите си в Китай, също могат да загубят, коментират от камарата.

Лукс от Китай!