Въпрос за милиони: Какво ще се случи с всички легнали полицаи в страната?


08 Mar 2024

Само преди няколко дни Върховният административен съд отмени наредба от 2012 г., регламентираща изграждането на т.нар. легнали полицаи. Оказа се, че изкуствените неравности по пътното платно, изградени през последното десетилетие, не отговарят на европейските изисквания.

Засега изграждането на нови легнали полицаи е спряно. Но ето, че вече има нов проект, с който всичко да стане по стандартите на ЕС. Което разбира се ще струва десетки, а може би стотици милиони на редовия данъкоплатец, а познатите фирми, обслужващи държавните поръчки рязко ще надуят цените за този тип „съоръжения за ограничаване на скоростта на движение“.

Проектът накратко гласи:

„Изискванията на наредбата ще се прилагат при основен ремонт и реконструкция на съществуващи пътища и улици, при разработването на самостоятелен проект за ограничаване на скоростта на движение на МПС, както и при проектиране на ново пътно строителство.“

Т.е. ако разбираме правилно старите легнали полицаи ще останат непроменени, докато пътят на който се намират не бъде подложен на ремонт или няма самостоятелен проект за трансформирането им по евро стандарт.

В проекто-наредбата са показани и таблици как да изглеждат новите легнали полицаи и колко да бъде тяхната височина.

Най-високи ще бъдат тези в жилищни зони с ограничение на скоростта до 20 км/ч. Те ще бъдат високи от 10 до 12 см. На участъци, където скоростта е до 30 км/ч изкуствените гърбици ще са между с 6 и 10 см височина. Най-ниски ще са тези на път с ограничение на скоростта над 30 км/ч – 5-8 см височина.

Лукс от Китай!