Ето как ще работи парк патрулът в София


12 Mar 2024

София се присъедини към все по-големия брой градове в Европа, които използват автоматизирани автомобили за проверка на паркирането. Така нареченият “парк(инг) патрул”, за който писахме вчера, беше официално представен днес (12 март 2024 г.).

Това е кола (Renault Express, ако трябва да сме съвсем прецизни), оборудвана с четири камери. Тя следи регистрационните номера на паркираните коли и в същия момент прави автоматична проверка дали за всяка от тях е пуснат SMS. Предимството пред хората с жилетките е голямо – един автоматизиран патрул може да провери до 4000 коли на час – десетки пъти повече от ръчната проверка. Патрулът ще може да поставя скоби (от познатите реални жълти скоби), а в бъдеще ще поставя и дигитални скоби – т.е. директна глоба.

Макар системата да звучи супер, тя има един сериозен недостатък. В София все още освен плащането с SMS или през приложението за телефон, се използва и старият начин – с хартиени талони, които шофьорите поставят на предното стъкло. Камерите на патрула няма да могат да проверяват тези талони, така че екипът ще трябва да слиза от колата за всяка кола, чийто шофьор е избрал този начин на плащане.

Засега от Центъра за градска мобилност не дават яснота докога ще се използват хартиените талони. При положение, че до края на месец май се предвижда внедряването на 20 парк патрула, очакваме много скоро да бъде обявен краят на хартиените талони за паркиране.

 

Лукс от Китай!