Официално: SEAT продължава да съществува


25 Mar 2024

SEAT представи своите резултати за 2023 г. заедно със стратегията си за следващите години. Голямата новина е, че испанската марка няма да спре да произвежда автомобили, както се твърдеше в последните месеци.

Миналата година, според Международните счетоводни правила (МСФО), оперативната печалба на марката достигна рекордните 625 милиона евро, нараствайки с 592 милиона евро (2022: 33 милиона евро). Това представлява подобрение на възвръщаемостта на продажбите от 4,1 процентни пункта, от 0,3% до положителни 4,4%. Годишният оборот също достигна историческите 14,333 милиарда евро, с 31,0% повече от 2022 г. (10,941 милиарда). Тези резултати потвърждават силата на компанията и успеха на продължаващата й стратегия за трансформация.

„Оставяме зад гърба си една година, в която SEAT отчете най-добрите финансови резултати в своята 73-годишна история, гарантирайки, че нашата компания продължава по пътя си към по-печелившо бъдеще“, каза Уейн Грифитс, главен изпълнителен директор на SEAT и Cupra. „2023 г. беше година на огромни контрасти за автомобилната индустрия и за нашата компания, тъй като продължихме да се движим в морето от несигурност, докато преминавахме през най-голямата трансформация в нашата история.“

Гледайки в бъдещето, SEAT казва, че има правилната стратегия за поддържане на печелившия растеж на компанията. На хоризонта се задават подобрени plug-in хибридни и икономични автомобили Arona и Ibiza ще получат фейслифт през 2025 г., а през следващите месеци марката ще пусне актуализирана и подобрена версия на SEAT Leon, включваща технически и технологични подобрения. Освен това Ateca също ще бъде актуализирана и нейният жизнен цикъл ще бъде удължен.

„Искаме да върнем марката SEAT там, където й е мястото, като продължим двуцифрения растеж от миналата година с нови инвестиции в марката и нейните модели. Също така разглеждаме какво можем да доставим в електрическия свят под марката SEAT. Що се отнася до SEAT, обещавам ви, че най-доброто предстои“, добави Уейн Грифитс.

Лукс от Китай!