Porsche запазва бензиновия V8 и след 2030 г.

  • Новата Panamera ще остане последният модел на Porsche с V8 Новата Panamera ще остане последният модел на Porsche с V8

28 Mar 2024

Porsche не е от компаниите, които лесно ще предадат двигателя с вътрешно горене. Легендарният германски производител обяви, че 4-литровият V8 на компанията (използван в момента в Cayenne и Panamera) вече изпълнява изискванията Евро 7, които ще бъдат въведени след шест години.

 

При това инженерите от Щутгарт разработват технологии, с които 8-цилиндровият мотор да се произвежда без необходимост от хибридна помощ. Със сигурност това означава, че моторът ще е по-тих и ще отделя по-малко вредни емисии, но Porsche ще успее да го запази жив и след 2030 г. Дотогава обаче компанията ще е електрифицирала 80% от гамата си – бензинови ще останат само 911 и Panamera, т.е. осмакът ще живее само в Pana. Всички останали модели ще са електрически – Macan, 718, Cayenne и естествено Taycan, който никога не е имал бензинов вариант.

 

Porsche има и план Б – компанията инвестира сериозно в синтетични горива, с които се надява да реши проблема със замърсяването от бензинови двигатели след 2035 г., когато вредните емисии в ЕС ще трябва да са нулеви за всички нови автомобили.

 

Лукс от Китай!