Европейската прокуратура започна разследване на тунел 'Железница'


02 Apr 2024

По искане на Европейската прокуратура (EPPO) в София се провеждат претърсвания в шест фирми и четири частни къщи. Претърсванията са предназначени за събиране на доказателства по съмнения за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари, свързани със строителството на тунел „Железница“, най-дългият пътен тунел в България, който наскоро беше отворен за движение.

Строителството на тунел „Железница“ по магистрала „Струма“ се ръководи от Агенция „Пътна инфраструктура“, която сключи с консорциум от три фирми проекта, съфинансиран от Европейския кохезионен фонд, по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ (2014-2020 г.). Изпълнителят получи приблизително 185 млн. лв. (около 95,6 млн. евро), 85 процента от които са финансирани от европейски фондове.

След сигнал, получен от ДАНС, Европейската прокуратура в София започна проверка, която разкри, че една от компаниите, част от консорциума, е заподозряна в няколко криминални престъпления, включително присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари. Твърди се, че разследваната компания е извършила за много кратко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 милиона лева (5,6 милиона евро) към верига от кухи фирми, което е довело до теглене на големи суми в брой от физически лица с криминални досиета. Тези компании и лица се появяват и в друго текущо разследване на EPPO относно инфраструктурни проекти в железопътния сектор.

Към момента продължава разследването, за да се установи естеството и степента на предполагаемите престъпни деяния. Обиските са извършени от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Първородната Godzilla!