Renault и Volvo ще правят бусове заедно


04 Apr 2024

Според актуални прогнози, предвижда се пазарът на електрически ванове в Европа да се уголеми с по 40 процента годишно до 2030 г. За да се възползват от тази възможност, Renault и Volvo, шведският производител на камиони (различен от притежавания от Geely автомобилен производител със същото име), обединиха усилията си с френската компания за товарни превози средства CMA CGM Group. Резултатът е създаването на нова фирма с името Flexis.

Новата компания ще започне дейност със сглобяване на лекотоварни автомобили в завода на Renault в Сандувил, Франция. Микробусите ще бъдат силно модулни и ще се базират на напълно електрическа скейтборд платформа.

Главният изпълнителен директор на Renault Лука Де Мео коментира пред Autocar, че това е доста сериозен проект в областта на търговските превозни средства, тъй като всеки 30 секунди, които една логистична фирма може да спести по време на доставки, подобрява рентабилността ѝ с 1 процент.

За да се намали времето за доставка, микробусите ще имат по-ниски входни точки, за да се влиза и излиза от тях по-лесно и по-бързо. Също така ще има пропуск към товарното отделение, така че шофьорите да не се налага да минават цялото превозно средство отвън, за да влязат отзад.

Лукс от Китай!