България избра швейцарската Stadler за двуетажните влакове

  • Двутажен влак KISS160 в Словения Двутажен влак KISS160 в Словения

05 Apr 2024

Швейцарският гигант Stadler беше избран за доставката на седем двуетажни мотрисни влака, съобщи Министерството на транспорта. Новината не е особено изненадваща, като имате предвид, че Stadler беше единственият кандидат. Гигантът ще произведе влаковете в подразделението си в Полша.

Както и преди писахме, те ще са от моделът KISS, но от серията 160, като името показва максималната скорост. Това е максималната скорост, която най-новите и модерни ЖП трасета у нас позволяват. 

Срокът за доставката е 26 месеца, но той ще започне да тече от подписването на договора, което се очаква в близките седмици. Така завръщането на двуетажните влакове у нас може да се очаква към края на 2026 г.

Влаковете от серията KISS160 се произвеждат от 2010 г., като са доста популярни в цяла Европа, а скоро се очаква да започнат техни доставки и в Щатите. Развиват 160 км/ч и могат да се композират с между две и осем секции. Във втория случай мотрисният влак побира 1000 души. KISS160 се използват в Германия, Австрия, Швейцария, Словения а също в Русия и Азербайджан.

Лукс от Китай!