Всички магистрали в Турция ще бъдат безплатни между 6 и 12 април


05 Apr 2024

Пътуването в Турция през периода на Рамазан байрам ще бъде по-леко за мнозина, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че моторните превозни средства ще се движат безплатно по магистралите и мостовете на страната през деветте дни на тазгодишния празник. Това включва и важните мостове над Босфора и моста при Чанаккале.

Министърът на транспорта и съобщенията, Абдулкадир Уралъоглу, потвърди тази мярка пред турските медии, като посочи, че се очакват между 30 и 35 милиона души да пътуват през този период. За да се гарантира гладкото движение на трафика, ще бъдат разпределени специални екипи за контрол на движението на магистралите, тунелите и мостовете, както и за контрола на автобусните превози и цените на билетите.

През последните три дни на Рамазан байрам - от сряда до петък - пътуването за гражданите в автобусите, метробусите и метролиниите в мегаполиса Истанбул, както и в Анкара, Измир и Бурса, ще бъде безплатно. Тази инициатива е насочена към облекчаване на натовареността на градските транспортни мрежи и улесняване на хората, които празнуват.

Гражданите ще могат да се възползват и от безплатното пътуване по електрическата жп линия Мармарай, която свързва европейския и азиатския бряг на Истанбул, преминавайки по дъното на Босфора.

Лукс от Китай!