Български изтребители се появиха в хангар в Тексас

  • Галерия от 5 снимки Галерия от 5 снимки

06 Apr 2024

На пръв поглед изглежда изненадващо да видите български изтребители в хангар в Тексас, САЩ. При това реактивните самолети са в безупречно състояние, с оригиналните разцветки, бордови номера и емблеми на ВВС на България.

Снимките показват два броя Aero L-39 Albatros с бордове 107 и 109, заснети с още няколко други самолета. Но какво правят нашите птици, чешко производство, на хиляди километри от тук?

Оказва се, че повечето тренировъчни реактивни изтребителя L-39 са продадени преди около двайсет години. И в момента конкретно тези са собственост на частни колекционери. Те летят редовно с тях и съответно получават необходимата поддръжка от частни компании.

В средата на 80-те години НРБ поръчва от Чехословакия 36 самолета L-39 Albatros. Българските военно-въздушни сили ги получават на три партиди, като последната е през 1990 г. Когато изтича заводският ресурс на доставените първо 12 броя, те са продадени. Армията ни продава още няколко броя, а днес са останали 12 самолета от този модел.

Това е частният МиГ-29 на милиардера Джaрeд Айзъкман (Видео)

В периода 2007 и 2013 г. всичките L-39 Albatros в България остават на земята, заради липса на ремонт и поддръжка. През 2013 г. е започнат ремонт от чешката компания Aero Vodochody Aerospace на нашите самолети с цел удължаване на тяхната експлоатация за още 7,5 години или 1500 летателни часа.

През миналата година чешкият производител Aero спечели търг за основен ремонт и частична модернизация на българските L-39 Albatros. Част от модернизацията включва нови крила, на които могат да се монтират ракети въздух-въздух на мястото на външните резервоари за гориво. Също така оригиналната руска авионика ще бъде сменена, ще бъде добавен накрайник за презареждане във въздуха, а пилотската кабина ще бъде съвместима с очила за нощно виждане.

Лукс от Китай!