Toyota показа първия изцяло нов 4Runner от 15 години насам

  • 10 снимки 10 снимки

10 Apr 2024

Както колегите ни от Motor1.com отбелязват, последният път, когато Toyota 4Runner беше чисто нов модел, президент Обама беше постъпил скоро в Овалния кабинет, а Black Eyed Peas бяха на върха на класациите на Billboard. Това беше преди около 15 години, но сега най-накрая има чисто нов 4Runner.

Макар и машината да не се продава официално в България, вносът на автомобили от САЩ и Канада е вече толкова развит, че не би представлявало каквато и да е трудност да се сдобиете с такава. А определено има защо да бъдете заинтересовани. Базиран на новата Tacoma, 4Runner с моделна година 2025 за САЩ използва архитектурата TNGA-F. Моделът оставя в миналото остарелия 4-литров V6 с петстепенен автоматик, които са сменени от нов 2,4-литров четирицилиндров двигател с турбокомпресор, произвеждащ 278 к.с.

По-мощна версия на същия мотор предлага мощност от 326 к.с. Независимо коя мощност изберете, тягата се предава към колелата посредством 8-степенна автоматична трансмисия. Ръчна скоростна кутия не е на разположение на клиентите.

Новият 4Runner ще се предлага със задвижване на две колела, частично задвижване на четирите колела и пълно задвижване на четирите колела в зависимост от това как го специфицират клиентите. Всички 2WD модели ще имат диференциал с ограничено приплъзване, докато 4WD моделите ще получат същия LSD, но и бързи и бавни предавки. 

Какви са цените за американския пазар? Все още не са обявени официално, но предшественикът започва от 42 100 долара. Най-вероятно по-новият SUV ще бъде малко по-скъп.

Най-добрият в класа си?