Търсят се партньори за възраждане на двуместния Smart Fortwo


10 Apr 2024

Smart - автомобилният бранд, който в миналото асоциирахме основно с малкия двуместен автомобил - претърпя доста метаморфози през последните години. В момента произвежда електрически автомобили в партньорство между Mercedes-Benz и китайците от Geely, които пък очакваме в България като бранд съвсем скоро. Изглежда обаче има бъдеще и за някогашната концепция с две места.

Smart Fortwo спря да се произвежда на 28 март, но в момента се разработва нова платформа. Mercedes и Geely търсят партньори, с които да споделят разходите за производството на евентуалния  нов сериен автомобил, който отново ще предлага две места и ще бъде изцяло електрически.

Това сподели Дирк Аделман, главен изпълнителен директор на Smart Europe, който, както съобщава Automotive News Europe, признава, че работата по новата платформа е започнала преди два месеца. Новото четвърто поколение Smart Fortwo ще използва Electric Compact Architecture, въпросната нова платформа, която все още е в начален стадий. Готовият автомобил би трябвало да е с дължина между 2,7 и 2,8 метра, да бъде електрически, да има "приличен" пробег (както се изразява Аделман) и да може да постигне четири или пет звезди в краш тестовете на Euro NCAP.

Лукс от Китай!