Какво знаем за “евтината Tesla”?

  • Все още никой не знае как ще изглежда Model 2 - като хечбек или малък кросоувър Все още никой не знае как ще изглежда Model 2 - като хечбек или малък кросоувър

14 Apr 2024

Tesla вече има сравнително богата гама от модели – два седана, два кросоувъра, а също безумно странен пикап. Така или иначе е време за дългоочаквания Model 2. Но какво знаем за него дотук?

Ще бъде ли евтин?

Не, на фона на коли като Dacia Spring, но да – на фона на останалите модели на Tesla. Цитират се суми около 25-30 хил. долара (23-28 хил. евро по актуалния курс). Както винаги при Tesla, първо ще бъдат пуснати по-скъпите варианти, а едва по-късно – по-достъпните. 

Как ще се казва?

Засега никой не е потвърдил означението Model 2, но то звучи логично на фона на актуалната гама. Но имайте едно наум, защото Мъск обича провокативни имена и като нищо може да нарече колата с нещо причудливо.

Колко ще е голям?

Очаква се Model 2 да бъде хечбек от класа на Golf или Corolla, но според някои анализатори всъщност моделът ще е малък кросоувър от типа на Volvo EX30 и представената наскоро Alfa Milano.

 

Какъв пробег ще има?

Очаква се да минава около 400 км с едно зареждане. Това ще става със сравнително малка батерия, която ще разчита на батериите от типа 4680 и 48-волтова система като при Cybetruck.

Къде ще се прави?

Поне на три места: в нов завод, който ще бъде построен в Мексико, а освен това в съществуващите гигазаводи в Тексас и Берлин.

 

Лукс от Китай!