Знаехте ли, че и Alfa Romeo Giulietta е трябвало да се казва Milano?


16 Apr 2024

Някои от най-големите сайтове за автомобилни новини се шегуват, че в Италия изглежда 1-ви април се празнува на 15-ти април. Причината? Шегата е ирония, насочена към Alfa Romeo, поради смяната на името на чисто новия кросоувър на марката от Milano на Junior буквално часове след премиерата му. Още по-забавен е фактът, че това не е първият случай, в който подобно нещо се случва.

Когато през 2009 година се очаква дебютът на наследника на Alfa 147, всички знаят, че той ще носи името Milano. Часове преди премиерата му, Alfa Romeo изпраща мейл до медиите, в който се казва, че дебютът се отлага за неопределено време. Причината е промяна в името.

Защо Alfa решава да смени Milano? В града Милано са изключително недоволни от решението на марката да кръсти новия си модел на него, тъй като в този момент текат сериозни съкращения в офисите на Alfa и FIAT именно в Милано. На някои от кадрите дори е предложено да се преместят в Торино, където могат да продължат работата си за едната от двете фирми. 

Alfa Romeo потушава напрежението като сменя името на хечбека в последния момент. Така, това, което сега познаваме като Giulietta, съвсем спокойно можеше да бъде Milano. Както, впрочем, можеше да се казва и новият кросоувър.

Лукс от Китай!