Maserati GranCabrio Folgore е електрически кабриолет с над 800 к.с.

  • 10 снимки 10 снимки

16 Apr 2024

Само няколко дни след българската премиера на електрическия Maserati Grecale Folgore, италианската марка показа пред света поредния си нов електрически автомобил. GranCabrio Folgore е кабриолет с максимална мощност от над 800 к.с.

Ако визията и името ви звучат горе-долу познати, то има лесно обяснение за това. Моделът е откритата версия на GranTurismo Folgore, като дизайнът е до голяма степен сходен, с изключение на платнения гюрук. 

Задвижването идва от не два, а три електромотора. Два от тях са на задната ос, а един отпред. Теоретичната им максимална мощност като сбор е над 1200 к.с., но батерията не може да ги захрани в такава степен. Поради това, моделът генерира "само" 817 к.с.

Батерията е Т-образен литиево-йонен пакет, разположен между и зад пътниците. Това позволява класическите пропорции на GranCabrio, които вероятно биха били развалени от дебела монтирана в пода батерия, да бъдат запазени. Пакетът е с капацитет 92,5 кВтч, но се използват 83 кВтч от тях. Това означава, че Maserati ограничава максималното напрежение на зареждане - и може би минималното напрежение на разреждане - на всяка клетка, което вероятно ще удължи живота на целия пакет.

Максималната мощност на зареждане е 270 кВ, което позволява "пълнене" на батерията от 20 до 80 процента за само 18 минути. Пробегът, измерен по WLTP цикъла? Почти 450 километра с едно зареждане.

Лукс от Китай!