VW ще си партнира с китайци за нова EV платформа


18 Apr 2024

Volkswagen и Xpeng ще си сътрудничат по разработката на нова платформа за електрически автомобили, с която германският автомобилен производител се надява да намали производствените си разходи. Ръководителите във Волфсбург смятат, че новата платформа China Electrical Architecture (CEA), която е съвместен проект между Xpeng и дъщерните дружества на VW, ще намали разходите за развойна дейност с до 40 процента в сравнение с текущата платформа MEB. Крайната цел е предлагане на по-достъпни електромобили за китайския пазар.

Спестяването на разходите идва отчасти от 30 процента намаление на броя на електронните контролни блокове. Централизираната компютърна система и зоналната структура на подсистемите също улесняват VW да прилага безжични актуализации и да прилага нови технологии като функции за автономно шофиране, които могат да бъдат непрекъснато и безпроблемно актуализирани.

VW ще пусне платформата на китайския пазар през 2026 г. под формата на два автомобила от среден клас, първият от които ще бъде SUV. Но същата година VW ще дебютира и с втора платформа само за Китай, разработена съвместно от Volkswagen China Technology Company (VCTC) заедно със SAIC Volkswagen и FAW Volkswagen. 

Лукс от Китай!