Юбилей за Citroen Traction Avant - 100 патента на 90 години

  • 10 снимки 10 снимки

26 Apr 2024

Citroen чества 90-годишнината на Traction Avant – легендарният модел на марката, представен официално пред публика в Париж на 18 април 1934 година. Създаден, за да впечатли широката аудитория с технологичните си новости и да възобнови дейността на Citroen, подчертавайки новаторския дух на марката, която през 1919 година първа в Европа внедрява масовото автомобилно производство и остава в историята с множество изобретения и нововъведения, сред които колесно-гъсеничната машина през 1921 година, каросерията с изцяло стоманена конструкция през 1924 година и двигателите с „плаващо” окачване през 1932 година. Първоначално новият модел излиза на пазара с търговското название „7“, свързано с данъчната му оценка, но бързо се сдобива с прозвището Traction Avant или „предно предаване” на френски, което отразява пряко въведената от него технологична иновация по отношение на задвижването.

Traction Avant остава уникален пример за хармонично обединение на всички най-модерни технически решения за онова време – предно предаване, каросерия със самоносеща конструкция, спирачна система с хидравличен привод и независимо окачване на четирите колела и не напразно се счита за автомобила с най-добро, най-сигурно и най-комфортно поведение на пътя по онова време. Traction Avant демонстрира своите високотехнологични предимства през целия период на производството и с пълно право е наричан „автомобилът със 100 патента”. Характерният му аеродинамичен дизайн, вдъхновен от американските „Streamline” каросерии, бързо го превръща в емблематичен модел на Citroеn, който издържа проверката на времето и до днес извиква в съзнанието приключенията на бойци от съпротивата и прочути гангстери, увековечени в многобройни филми и комикси. Общият обем на продажбите на Traction Avant възлиза на близо 760 000 екземпляра, а производството му е окончателно прекратено през 1957 година.

Когато в началото на 1933 година се взема решение за замяна на представените през октомври 1932 година модели Citroеn 8, 10 и 15, Андре Ситроен си поставя за цел да направи сериозен технологичен пробив и да изпревари всички свои конкуренти, като пусне на пазара напълно революционен в техническо отношение автомобил. Целта му е по този начин да си осигури поне двегодишна преднина и така да избегне последиците на световната икономическа криза от началото на 30-те години, които тогава се усещат в цяла Европа. Това е основната причина новият модел да бъде толкова различен и забележителен и да събере в себе си толкова голям брой технологични новости.

В процеса на проектирането са заложени изискванията за изцяло стоманена, напълно самоносеща конструкция на каросерията, която елиминира нуждата от отделна носеща рама и понижава значително центъра на тежестта на автомобила. Предвидена е и система за предно предаване, двигателят използва газоразпределителен механизъм с горноразположени клапани и блок с отделни цилиндрови втулки, спирачната система е с хидравличен привод, а окачването на всички колела е независимо с торсионни пръти. Първоначалната идея за използване на автоматична трансмисия е отложена в първите серийни модели от 1934 година поради ограничения във времето за проектиране и внедряване в производството.

Освен с всички тези технически нововъведения, лишеният от отделна носеща рама Traction Avant се откроява ярко сред основните си конкуренти със своята ниска, аеродинамично оформена каросерия с обтекаеми линии и плоско дъно с ниско аеродинамично съпротивление. И не на последно място по важност - компактният модул, съставен от двигателя и предавателната кутия в съчетание с много ниския център на тежестта на самоносещата конструкция, позволява постигане на оптимално разпределение на теглото.

Първите журналистически отзиви и впечатления от професионални водачи изразяват истински възторг от качествата и възможностите на новия Citroеn. Никога до този момент на пазара не е излизал автомобил, който да позволява толкова безопасно и леко шофиране при всякакви пътни условия и настилки. Поведението на пътя поставя нови, много по-високи от дотогавашните стандарти, реакциите на двигателя са бързи и адекватни, спирачките са мощни, а безопасността – наистина безупречна. Тези изключителни качества биват постоянно усъвършенствани в следващите години. През юни 1936 година например е внедрена нова кормилна уредба със зъбна рейка и пиньон, която осигурява на Traction Avant допълнителна технологична преднина пред всички останали автомобили на пазара и дава своя принос за до блестяща и изключително дълга кариера на модела, която приключва едва през месец юли 1957 година.

Лукс от Китай!