Китайци се похвалиха с дизелов двигател с КПД от над 53%

  • 2 снимки 2 снимки

29 Apr 2024

По време на Световния конгрес за двигатели с вътрешно горене, проведен миналата седмица в Тиендзин, Китай, Weichai Power, китайски доставчик на задвижващи системи, представи дизелов двигател, за който твърди, че има рекордна термична ефективност от 53,09%. Новината първо съобщи PowerProgress.

Weichai Power работи върху разработка на двигатели с висока топлинна ефективност от 2015 г. насам. На 16 септември 2020 г. фирмата представи дизелов двигател с рекордна по онова време топлинна ефективност от 50,23%. Компанията продължи да развива проекта през следващите години и през 2021 г. обяви, че е повишила допълнително КПД-то на двигателя до 51,09%. На 20 ноември 2022 г., компанията надмина предишните си постижения, достигайки 52,28% топлинна ефективност.

Оттогава изследователският екип на Weichai Power работи за по-нататъшно усъвършенстване на горенето, всмукването на въздух, подаването на гориво и намаляването на триенето. Резултатът се изразява в минимални подобрения на КПД-то, които в крайна сметка водят до преминаване на границата от 53%. По време на процеса на научноизследователска и развойна дейност екипът получава над 230 патента.

Weichai Power казва, че това най-ново постижение е официално признато от TÜV SÜD, международна организация за тестване, и China Automotive Technology & Research Center, професионален орган за тестване на двигатели с вътрешно горене в Китай. И двете организации са издали доклади за тестване на продукта и сертификати на Weichai Power, потвърждаващи, че компанията е постигнала нов световен рекорд в топлинната ефективност на дизеловия двигател.

Лукс от Китай!