Ето така в Румъния използват своите „Блек Хоук“ хеликоптери (Видео)

  • Галерия от 2 снимки Галерия от 2 снимки

30 Apr 2024

 

Медицинската помощ по въздух е на изключително високо ниво в Румъния. За разлика от България, където имаме само един хеликоптер с много ограничения, северните ни съседи създадоха за няколко години впечатляваща инфраструктура за аварийно спасяване.

Една от последните мисии на специализираното звено за оказване на спешна помощ във всякакви условия и терени - SMURD бе транспорт на органи за трансплантация.

На 27 април екипажът на един от 12-те нови UH-60 Black Hawk (Блек Хоук) изпълни „мисия срещу часовника“, както самите спасители описват случая.

Миналата събота медици и пилоти трябва да превозят термо кутия с два органа в нея. Всяка минута е ценна, защото забавянето може да повлияе на жизнеспособността на превозваните сърце и черен дроб.

Единственото най-добро решение за спасяването на два човешки живота е всичко да стане максимално бързо. Затова в конкретния случай румънската спасителна служба изпраща най-способния си модел хеликопетер.

Червено-жълтият „Блек Хоук“ каца в Търгу Муреш, където органите са натоварени и трябва да бъдат транспортирани до Букурещ, намиращ се на над 300 км разстояние.

Всичко минава успешно, като от SMURD благодарят на семейството на донора за „безкористния жест, превръщайки болката и страданието в ново начало за другите, чиито единствен шанс е само трансплантация“.

„Бихме искали да благодарим и на медици и пилоти, които успяха да изпълнят поредната мисия на живота си.

Трансплантацията означава живот!“

Лукс от Китай!