Още два инцидента със самолети Boeing, 10 души пострадаха

  • Три снимки от инцидента в Дакар и две от този в Анталия Три снимки от инцидента в Дакар и две от този в Анталия

09 May 2024

Буреносните облаци над Boeing изглежда се сгъстяват. След успешното аварийно приземяване в Истанбул на товарен 767 вчера, сега новини за аварии идват от два пътнически самолета 737, произведени от американската компания.

Единият инцидент отново е от Турция, а другият – от Сенегал, където има ранени.

Турция: Второ кацане с проблеми в предния колесник в рамките на два дни

Boeing 737-800 на нискотарифната Corendon Airlines е кацнал опасно на летището в Анталия. При кацането на полета от Кьолн в четвъртък, 9 май 2024 г., се е спукала една от двете гуми на предния колесник, съобщава NOVA. За щастие пилотите са успели да овладеят машината и никой от 190-те души на борда (184 пътници и шест души екипаж) не е пострадал.

 

 

Сенегал: 10 пострадали 

Boeing 737-300 на Air Senegal, изпълняван от местната TransAir, се е запалил при опит за излитане от Дакар за Бамако, столицата на съседната Мали, съобщава ABC News. Инцидентът също е от днес. На борда е имало 85 души, от които шестима души екипаж. 10 души са леко ранени, включително единият пилот. 

Съобщава се, че инцидентът е станал при втори опит за излитане, след като първият е бил неуспешен. Пътници забелязали дим от едно от крилата.

 

Все още няма официално обявени причини за двата инцидента, съответно е рано да се търси непосредствена вина от Boeing, но всички тези инциденти в последно време разклащат сериозно доверието в компанията.

 

Много по-добра от предишната?