Китайски производител се отказа да продава коли... в Китай


15 May 2024

Конкуренцията в китайската автомобилна индустрия се засилва с всеки изминал ден, буквално. Средата е твърде динамична не само за доказани производители като Volkswagen и Tesla, но дори и за местни компании. Една от тях реши, че ще спре да продава коли именно в родината си и ще се съсредоточи върху европейския пазар.

Aiways има централа в Германия, но смята да запази производствената си дейност в Китай. Така моделите U5 и U6 ще бъдат внасяни в Европа от Китай, както и бъдещите нови продукти на фирмата. 

"Фокусът на глобалните продажби на Aiways ще се премести в Европа и по-специално в Германия след листването на борсата“, коментира източник от Aiways пред Autocar. „Няма планове да останем на китайския пазар поради силния ценови натиск и конкуренцията там.“

Изминалата година не беше особено добра за Aiways. Компанията обяви огромни загуби, като за известно време се наложи да спре производството на двата си модела. Изглежда то е възстановено, а китайците дори обявиха, че работят по нов евтин кросоувър.

Дългосрочните планове на компанията включват лансиране във Великобритания и дори опит за пробив в САЩ до края на десетилетието.

Много по-добра от предишната?