Fiat ще монтира ДВГ в доскоро изцяло електрическия 500


29 May 2024

Слуховете се оказаха верни. Fiat потвърди, че актуалното поколение на модела 500 все пак ще получи двигател с вътрешно горене. Въпреки че бе лансиран само като електрическа градска кола, автомобилът в крайна сметка ще получи и версия с хибриден бензинов мотор. Компанията майка Stellantis обяви, че хибридният 500 ще се произвежда във фабриката Mirafiori в Италия от първата четвърт на 2026 година.

Ако трябва да бъдем честни, 500 технически никога не е губил двигателя си с вътрешно горене, като се има предвид, че Fiat все още продава предходния модел с ДВГ. Това се случва на някои пазари в Европа, но изглежда през 2026 година старият модел ще бъде заменен с новия 500 хибрид. 

Ще бъде интересно да се види дали Abarth 500e, който се продава също само с електрически задвижване, ще се присъедини и ще получи хибридно задвижване. Подобно на Fiat 500, Abarth все още продава спортния 500 с конвенционален двигател, но от предишно поколение.

Преди няколко години Fiat обяви, че ще премине изцяло на електричество до края на десетилетието. Не е ясно обаче дали този план все още е на дневен ред.

Много по-добра от предишната?