Toyota спря продажбата на 3 свои модела заради проблеми с краш тестове


03 Jun 2024

Международният скандал на Toyota и Daihatsu относно нередностите, открити при краш тестове, далеч не е приключил. В близкото минали няколко модела на двете фирми не отговаряха на държавните стандарти за сигурност в Япония. Сега, разследването продължава, а междувременно моделите Yaris Cross, Corolla Axio и Corolla Fielder вече не се доставят на клиенти в Япония.

Без много предварителна информация, Toyota проведе пресконференция днес, за да обясни какво се е объркало и какво предстои. Председателят Акио Тойода коментира, че Министерството на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма на Япония е било информирано на 31 май за това как автомобилният производител е използвал методи за тестване, които са различни от наложените стандарти. Открити са нереални данни в тестовете за защита на пешеходците и пътниците за тези три автомобила, плюс грешки в тестовете за челен сблъсък. Още четири модела, които вече са спрени от производство, са имали проблеми с краш тестовете - предишното поколение Crown, Isis и старите миниванове Sienta, както и четвърто поколение Lexus RX.

В общи линии, японската марка не е провела всички тестове за безопасност по начина, по който те са регулирани от Япония. В някои случаи са използвани по-сериозни препятствия от необходимото, което е довело до ниски резултати. В други случаи пък са били игнорирани нови разпоредби в законите и са били използвани резултати от по-стари тестове.

Най-добрият в класа си?