Volvo започна производството на EX90

  • Галерия с шест снимки Галерия с шест снимки

06 Jun 2024

Volvo официално започна производството на най-новия си електромобил – EX90. Големият кросоувър, който постепенно ще наследи XC90, от днес вече се произвежда в Щатите (Чарлстън, Южна Каролина), а по-късно ще слиза и от конвейера в Китай (Чънду). Европейските пазари ще получават коли от завода в Щатите, докато китайската фабрика ще захранва местния пазар и Азия. 

Първият произведен екземпляр е в синьо (Denim Blue) и е за клиент в Щатите. Доставките започват в близките седмици. 

 

EX90 ще се предлага в три варианта. Базовият е с един електромотор, 279 к.с. и 490 Нм. По-големият е с два електромотора, 408 к.с. и 770 Нм. Топ моделът Performance има 517 к.с. и 910 Нм. Базовият вариант е с батерия с капацитет от 101 кВтч, докато двата по-големи осигуряват 107 кВтч използваем капацитет. Така и трите версии имат почти идентичен пробег – между 580 и 600 км. Всички варианти са електронно ограничени на 180 км/ч.

Volvo е първата автомобилна компания, която пуска паспорт за батериите на своите електромобили. Това е електронен документ, в който се посочва произходът на суровините и частите в батерията, рециклираното съдържание и въглеродният отпечатък. EX90 е първият модел, който получава подобен паспорт. Припомняме, че въпросните паспорти стават задължителни за всички нови коли в ЕС от февруари 2027 г.

Много по-добра от предишната?