Прословутият ремонт на Дунав мост започва днес


11 Jun 2024

Дългоочакваният авариен ремонт на Дунав мост при Русе започва днес. Очаква се това да предизвика още по-сериозни задръствания в района, който и без това е известен с километричните тапи. 

Изкърпването на асфалтовата настилка ще продължи пет дни до 15 юни. Ремонтните дейности ще се извършват само в светлата част на денонощието. Съответно през нощта няма да има ограничения за преминаване през съоръжението. Трафикът ще се регулира от пътни знаци и сигналисти.

Дунав мост е изключително натоварен с около 2800 превозни средства на денонощие, т.е. по едно МПС на всеки 30 секунди – повечето камиони. Мостът е построен през 1954 г. и досега никога не е ремонтиран основно.

Всъщност кърпенето тази седмица се налага, за да може да не се спира напълно движението, когато през юли най-после започне основният ремонт на съоръжението. Тогава ще се подмени изцяло асфалтовата настилка, хидроизолацията, ще бъдат поставени нови ограничителни системи и маркировка. Големият ремонт ще продължи цели две години – до юли 2026 г.

 

Първото Revuelto в България!