Това е новият Aston Martin Valiant с V12 и ръчка

  • Галерия с осем снимки Галерия с осем снимки

28 Jun 2024

Това е най-новият модел на Aston Martin – Valiant. Едва ли някога ще го видите на пътя, въпреки че е шосеен модел. Защото Aston ще произведе едва 38 екземпляра от най-новата си суперкола.

Valiant е базиран на купето Valour, който от своя страна е силно преработен V12 Vantage. За разработката е помогнал Фернандо Алонсо. Задвижването е от туин турбо V12, като тук мощността му е 745 к.с. – малко по-голяма от тази във Valour. 6-степенната ръчка обаче е запазена, което превръща този Aston в една от най-мощните коли с механична скоростна кутия.

Моделът е получил преработена аеродинамика (спрямо Valour) с голямо крило и още по-голям дифузьор. 21-инчовите магнезиеви джанти са върха на сладоледа, когато говорим за олекотяване. Но за по-добра аеродинамика са покрити с тасове, макар и не като вашите… Карбо-керамичните дискове отдолу са с размер 16 инча отпред и 14 – отзад.

За изработката на каросерията и рамата са използвани 3D принтери и титаниеви тръби. Умното регулируемо окачване може да променя твърдостта си на всеки шест милисекунди. Диференциалът с ограничено приплъзване е изцяло механичен.

Споменатият епичен 5,2-литров V12 идва със 745 к.с. и 752 Нм. Чак звучи жалко, като си помислим, че всичките 38 броя вероятно ще стоят затворени в скъпи климатизирани гаражи и никога няма да се карат така, както подобна техника предполага. Предвид цената от 2,3 млн. евро, донякъде е разбираемо. 

Ако все пак искате да видите Valiant с пълна газ, то Фестивалът на скоростта в Гудууд е мястото, където ще бъде представена.

 

Много по-добра от предишната?