Jaguar спира моделите XE, XF, F-Type, E-Pace и I-Pace


15 Jul 2024

Преди повече от три години Jaguar разкри стратегията си Reimagine, по силата на коята британската марка трябва да продава само електрически автомобили от 2025 година. Сигурно и вие сте забелязали, че до началото на 2025 г. има по-малко от половин година, а от компанията все още така и не са показали нов електрически модел.

Наред с това идва и потвърждението на информацията, че Jaguar спира буквално почти цялата си моделна линия от продажба. XE, XF (седан и комби), F-Type, E-Pace и I-Pace съвсем скоро ще останат в историята, а част от тях дори вече са там. Последният F-Type, например, вече е бил произведен.

Защо се налага това? Главният изпълнителен директор на Jaguar Адриан Мардел е казал на инвеститорите, цитиран от Automotive News и Motor1.com, че тези шест модела почти не носят пари на компанията, генерирайки „близка до нулева доходност“. Нещо повече - Мардел признава, че „нито едно от тях не е превозно средство, от което сме направили пари“.

Какъв е планът сега? По-късно тази година трябва да видим концептуален автомобил, който ще предшества сериен автомобил за догодина. Става въпрос за голям и луксозен електрически седан с цена от около 100 000 паунда. След него ще видим и голям SUV. Междувременно единствения чисто нов Jag, който ще можете да си купите, ще бъде F-Pace, а скоро и той ще бъде свален от поточните линии.

Най-достъпният пикап у нас?