Електрички ли!? Ford инвестира 3 млрд. евро в нов завод за пикапите F-Series


18 Jul 2024

Ford е поредният голям производител, който обявява сериозна инвестиция в производство на коли с ДВГ. Американският гигант ще инвестира 3 млрд. евро в нов завод в Оуквил (провинция Онтарио), Канада. Там ще се правят пикапите F-Series, които са най-продаваният Ford в Северна Америка.

Инвестицията е в отговор на интереса на клиентите към пикапите Super Duty (най-големите братя на F-150). Производството в Оуквил трябва да започне през 2026 г. Това ще е третият завод в Северна Америка, след тези в Кентъки и Охайо, които правят Super Duty. От поточната линия в Канада ще слизат по 100 000 пикапа на година. 

Все още няма информация дали новата инвестиция ще се отрази на амбициозната програма на Ford за електрификация. Вече обаче стана ясно, че компанията е замразила проекта за електрическа версия на най-големите модели Super Duty, каквато по-рано беше планирана.

Актуалното пето поколение Super Duty (P708) може да се поръча само с осмаци –  два бензинови и един дизелов. Бензиновите са с обем 6,8 и 7,3 литра, а дизеловият е 6,7-литров. Всичките варианти идва с 10-степенен автоматик.

Източник: NBC News

 

Най-достъпният пикап у нас?