Новият Opel ADAM S – стилна малка ракета с престижно излъчване

Новият Opel ADAM S – стилна малка ракета с престижно излъчване
05 Feb 2015

Press Kit: Новият Opel ADAM S – стилна малка ракета с престижно излъчване

Рюселсхайм.  Фамилията от модели ADAM на марката Opel се наложи бързо в ролята си на бестселър в сегмента на малките лайфстайл автомобили, регистрирайки продажби в размер на 125 000 екземпляра от момента на пазарната си премиера в началото на 2013 година. Със слизането на новия Opel ADAM S от поточните линии на завода в германския град Айзенах, на сцената излиза нова звезда, която да продължи успешния път на модела. Тя ще се погрижи да удоволетвори желанията на клиентите, които търсят спортния дух на пътя, предлагайки им динамичен малък модел с дължина от едва 3.71 метра, който да им помогне в бягството от градската джунгла и да им дари удоволствието от шофирането по изпълнени със завои пътни отсечки далеч от града. Новият ADAM S определено разполага с всички необходими качества за изпълнението на тази задача. Мощната и изкусителна малка ракета е оборудвана с нов, изключително активен и динамичен 1.4-литров двигател Turbo ECOTEC с максимална мощност 110 кВт/150 к.с., с ходова част със специални спортни настройки, с кормилна уредба с директни реакции, достойна за спортните характеристики на модела мощна спирачна система OPC и електронна система за стабилност ESP, която може да бъде дезактивирана. Новият ADAM S се отличава с мускулеста осанка, излъчващ интелигентна агресия външен дизайн, вътрешно пространство с престижна атмосфера и страхотни състезателни акценти, безброй възможности за индивидуално оформление, отлични цифрови технологии за връзка и модерни електронни системи за безопасност, сред които и отличената с награди система на Opel за предупреждение за опасност в страничните мъртви зони от полезрението на водача Side Blind Spot Alert.

  • Роден в града, но обожаващ бягствата по изпълнените със завои пътища далеч от него
  • Мощен тласък от новия 1.4-литров Turbo ECOTEC със 110 кВт/150 к.с.
  • Специална ходова част, кормилна уредба и спирачна система OPC
  • Възможности за индивидуално оформление със специални спортни детайли и характеристики
  • Динамичният характер и традиции на ADAM се подчертават от успехите в рали спорта и впечатляващата “S” версия на модела

Спортният модел ADAM S се появява на пазара след края на един извънредно успешен сезон за ADAM. Неговата състезателна версия спечели в клас R2 във всички значими национални рали шампионати, в които взе участие - в Германия, Испания и Франция, където пилотът на ADAM R2 Шарлот Бертон стана национален рали шампион при дамите. Не толкова екстремният и много по-изискан ADAM S не е автомобил за състезания, но предлага изключителни динамични характеристики, силни изживявания и огромно удоволствие.

“Новият ADAM S е създаден за хората, които искат да се радват на спортното изживяване с кола с уникално и подчертано индивидуално излъчване. Нашите инженери са го оборудвали с необходимите технологии, за да осигурят това, а дизайнерите на марката от своя страна са подготвили стотици пъстри и страхотни възможности за индивидуално оформление. Убеден съм, че последното попълнение на фамилията от модели на ADAM ще бъде също толкова успешно, колкото и неговите събратя.” сподели главният изпълнителен директор на Opel Group д-р Карл-Томас Нойман.

Жизнерадостна динамика независимо от пътя

Новият ADAM S се предлага с новия 1.4-литров двигател Turbo ECOTEC с максимална мощност 110 кВт/150 к.с. и максимален въртящ момент 220 Нм, чиято литрова мощност надвишава впечатляващата граница от 100 к.с. на литър работен обем. При разработката на конструкцията и настройките на този двигател, инженерите на марката са се стремили да постигнат оптимални характеристики и бързина на реакциите при шофиране по изпълнени със завои пътни отсечки. Благодарение на това новият двигател с принудително пълнене с турбокомпресор впечатлява с превъзходна тяга при ускорение на втора и трета предавка и плоска крива на развитие на въртящия момент, предвидена за почитателите на динамичния стил и спортен дух на шофиране. Новият двигател се предлага в комбинация с 6-степенна механична трансмисия с къси предавки. Данните за ускорението са достойни за малък спортен автомобил, като границата от 100 км/ч се достига за време от 8.5 секунди. В същото време ADAM S впечатлява преди всичко с отличната си еластичност - новият модел има ускорение от 80 дo 120 км/ч едва 7,9 секунди на 5-та предавка. Максималната скорост е 210 км/ч.

Новият двигател на ADAM S изпълнява строгите изисквания по отношение на емисиите на екологичната норма Euro 6 и се предлага серийно в комбинация със система Start/Stop. Системата на газоразпределение с двойно променливи фази на разпределителните валове дава възможност за безстепенно управление на времето за отваряне на клапаните, а вграденият в изпускателния колектор корпус на турбокомпресора спомага за намаляване на теглото и по-ефективно използване на пространството в двигателния отсек. Сред многобройните мерки за намаляване на теглото са чугуненият цилиндров блок с носеща структура с вътрешни кухини, кухите разпределителни валове и полимерният всмукателен колектор. В тази конфигурация, средният разход на гориво на спортният представител на фамилията ADAM се ограничава с едва 5.9 литра бензин на 100 километра пробег в смесен цикъл (139 г/км CO2).

Ярък стил със стилистичната философия на Opel и вдъхновена от престижния клас атмосфера

Дизайнерите на новия ADAM S са съчетали самоуверените, мускулести пропорции и динамичния силует на каросерията с прецизни детайли, които са характерна част от отличената с множество награди стилистична философия на марката Opel. ADAM S е здраво прилепнал към пътя с широките си предна и задна следа (съответно 1 472 и 1 464 мм), които му осигуряват впечатляваща осанка в покой и изключителна стабилност при шофиране. Подобно на всички останали представители на гамата на  ADAM, версията S се отличава с типични за марката Opel пластични елементи в дизайна като „острието” в долната част на вратите и характерната, добре подчертана линия на „ударната вълна” около дръжките на вратите. Специалната спортна екипировка на ADAM S включва уникалния за модела преден спойлер, страничните прагове на вратите, разширения отвор в долната част на задната броня с ясно видима и самоуверено подчертана ауспухова тръба и с окачения в задната част на покрива заден спойлер. Ярките, криловидно оформени дневни светлини с LED елементи в предната част намират своето отражение и в оформлението на задницата с нейните яркочервени светлинни LED модули във формата на крило.

За да дадат възможност на всеки от клиентите на новия модел да създаде уникален индивидуален облик на своя ADAM S в зависимост от личния си вкус, новият модел предлага избор от общо десет цвята на външното лаково покритие, простиращ се от „Saturday White Fever” до „I’ll be Black”, преминавайки през особено яркото жълто „James Blond”. Цялата тази палитра може да се комбинира с петте цвята на покрива, сред които и новия ярък „Red ‘n’ Roll”, който се предлага само при ADAM S. За тези, които търсят нещо още по-впечатляващо, спортната версия предлага и специални графични декоративни елементи със знака „S” за индивидуално оформление на покрива и каросерията.

Висококачественото вътрешно пространство на ADAM S отразява спортните гени на модела и предлага стилна, вдъхновена от престижните модели атмосфера, отличаваща се със забележителен за този клас простор на предните седалки. Подобно на другите свои събратя в гамата на ADAM, дизайнът се отличава с пластични, хармонични повърхности и грациозно изпълнени линии. Седеминчовият чувствителен на докосване цветен екран на допълнително предлаганата инфоразвлекателна система IntelliLink е разположен идеално върху централната конзола на арматурното табло между водача и негови спътник. Oтличената с награди инфоразвлекателна система на Оpel предлага оптимални възможности за свързване, като съвместимостта му с мобилни устройства с операционните системи Apple iOS и Android превръща ADAM в най-добре свързания с глобалната мрежа и околния свят представител на неговия пазарен сегмент. Водачът може да ползва удобството на приложения като BringGo за навигация, както и на Stitcher и TuneIn за приемане на радиопрограми и подкасти от цял свят. Възможността за интеграция на функциите на устройства с операционна система Apple iOS в IntelliLink позволява и използване на гласово управление Siri Eyes Free.

Отличени с награди технологии на Opel

Новият ADAM S може да бъде оборудван по желание и с интелигентната електронна система за подпомагане на паркирането Advanced Park Assist, улесняваща значително шофирането в градски условия. При скорост на движение до 30 км/ч, системата разпознава самостоятелно подходящите свободни паркоместа и автоматично извършва необходимите маневри за паркиране без да е необходимо водачът да се докосва  до волана. Използващата данни от ултразвукови сензори система може да преценява размерите на свободни места за успоредно и напречно паркиране, caмостоятелно изчислява необходимата траектория за паркиране и автоматично управлява новия ADAM S до пълното му паркиране. За водача остава само работата с газта, спирачката и скоростния лост.

Системата Advanced Park Assist винаги се придружава и от системата на Opel за предупреждаване за опасност в страничните мъртви зони от полезрението на водача  Side Blind Spot Alert, която наскоро бе отличена с наградата NCAP Advanced Award за своя принос към повишаването на активната безопасност. Тази система също използва данни от ултразвукови сензори, за да предупреди водача за опасност от непосредствен сблъсък при смяна на лентата на движение. Ако електронните охранители установят наличие или навлизане на друг автомобил с опасност от сблъсък в наблюдаваните зони, системата предупреждава водача чрез светлинен LED индикатор в съответното външно огледало. Системата Side Blind Spot Alert работи активно в скоростния диапазон от 10 до 140 км/ч. Също така допълнително могат да бъдат поръчани DAB/DAB+.

Много практичен и интересен!