Догодина може да започне проектирането на тунел под връх Шипка


26 Jul 2024

Дейностите по изработването на техническия проект за тунел под връх Шипка е възможно да започнат през 2025 г. През настоящата година трябва да бъдат предприети действия за осигуряване на площите при порталите на тунелите. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова по време на изслушване в Народното събрание за хода на работата по проекта.

Той включва изграждането на пет тунела с обща дължина 4 км. Този под Шипка ще бъде с дължина от 3,2 км, а останалите четири са по-малки. Трябва да бъдат построени още 6 моста и 1 подлез, 12 армирани насипа, една стоманобетонова подпорна стена, една стоманобетонова укрепителна стена и т. н.

Инж. Коритарова напомни, че изграждането на тунела под Шипка се очаква повече от 127 години, а след като през 2019 г. проектът най-сетне е раздвижен, процедурите са бавени с различни аргументи. Затова веднага след като Върховият административен съд отхвърли плана за управление на парк „Българка“, в който попадаше съоръжението и който забраняваше всякакво ново строителство в обхвата на парка, стартираха поредица от срещи. Вече е изготвена пътна карта за осъществяване на законови процедури по подготовката и изпълнението на инвестиционния проект със срокове и отговорници, информира министърът като отчете и усилията на свои предшественици за придвижването на проекта.

Заради отстраняване на явна фактическа грешка срокът на договора за проектиране е бил спрян, считано от края на юли 2023 г., каза министърът. До края на този месец се очаква водни обекти с грешно отразен обхват да бъдат нанесени в кадастралната карта и кадастралните регистри, а заповедта на Службата по геодезия, картография и кадастър Габрово, с която са одобрени измененията, да влезе в сила. Инж. Коритарова обърна внимание, че е належащо да бъдат приети промени в Закона за кадастъра и имотния регистър, които да облекчат процедурите по съобщаване при установяване на явна фактическа грешка.

Много по-добра от предишната?