Розови велоалеи свързват всички стадиони и зали за Олимпиадата в Париж

  • Галерия със седем снимки Галерия със седем снимки

26 Jul 2024

Тази вечер се открива Олимпиадата в Париж. По улиците на френската столица има около 11 милиона запалянковци от целия свят. И без това ужасният трафик във френската столица вече е почти напълно застинал, освен ако не се движите с влак или… колело. 

Да, с колело! Париж вложи много в развитието на велосипедната си инфраструктура, която и преди Олимпиадата беше страхотна. Сега 60-километрова мрежа от трасета свързва всички стадиони и зали, в които ще се провеждат игрите, като 30 км от нея са съвсем нови. Те дори са боядисани в ярки цветове (най-често розово), за да улесняват колоездачите в ориентирането по олимпийските маршрути.

Увеличаването на броя и разширяването на велоалеите не е всичко. Париж добави 10 хиляди стоянки за колела, за да има къде да бъдат заключвани всички тези двуколесни. Новите стоянки могат да се използват само за колела, след като Париж миналата година забрани електрическите скутери.

Общата инвестиция на града във велосипедна инфраструктура за Олимпиадата е на стойност 290 млн. евро. Мрежата Velib (за споделени колела) също беше разширена и сега разполага с 1480 стоянки за колела, на които могат да бъдат взети за споделено ползване 20 хил. колела – класически и електрически. Компаниите, които до миналата година предлагаха споделени тротинетки, също дават колела под наем. 

 

Много по-добра от предишната?