И Citroen внедрява изкуствен интелект в новите си модели


06 Aug 2024

От 31 юли 2024 година Citroën започва да предлага на пазара навигационния асистент ChatGPT като част от пакета Connect Plus. Новата функция е на разположение за гамата от леки автомобили, включваща C4, C4 X, C5 X, Berlingo и SpaceTourer, както и за Berlingo Van и Jumpy в лекотоварната гама в следните държави - Франция, Испания, Италия, Германия, Великобритания, Холандия, Белгия, Австрия, Португалия, Полша, Люксембург, Швейцария, Чехия, Швеция, Норвегия, Ирландия и Дания.

Подобрението на функцията за гласово разпознаване е едно от основните предимства на внедряването на ChatGPT. Благодарение на значителния напредък в обработката на разговорния език с естествени фрази, разпознаването на гласовите данни вече става много по-бързо и по-точно, което дава възможност за много по-естествено и лесно общуване между водача и автомобила. Така управлението на редица функции като регулирането на температурата в купето и навигацията до желаната крайна цел на маршрута например вече може да се осъществява чрез естествени гласови команди без разсейване и отделяне на погледа и вниманието от пътя. Нещо повече – благодарение на ChatGPT, системата вече може да води реални разговори като истински личен асистент на водача и пътниците, предоставяйки им полезни отговори и информация от различен общопознавателен характер.

Резултатите от проведените през месец май 2024 година практически тестове показват, че новата система намалява броя на недоразуменията, водещи до отговора „Извинявайте, не разбрах въпроса ви“ с почти 68 процента. По време на същите тестове е установено, че благодарение на по-леката и плавна работа, както и благодарение на интерактивността на системата с интегриран ChatGPT, честотата на използване на функцията за гласови команди е нараснала с почти 70 процента.

Потребителите могат да използват ChatGPT в автомобила по същия начин, по който използват гласовите асистенти на своите смарт устройства. В зависимост от конкретния модел, той може да се активира по три начина

-  Чрез произнасяне на и досега използваната фраза „Hello Citroën“.

-  Чрез натискане на бутона на функцията за гласови команди на волана

-  Чрез натискане на уиджета с микрофон на сензорния екран.

Най-достъпният пикап у нас?