Глобалните EV и PHEV продажби отново с ръст


15 Aug 2024

Rho Motion, агенция, която следи глобалния автомобилен пазар, съобщи, че 1,4 милиона електромобила и плъг-ин хибрида са били продадени в целия свят през юли, което увеличава продажбите от началото на годината до общо 8,4 милиона. Регионалните различия продължават да растат, тъй като продажбите в ЕС, ЕАСТ и Обединеното кралство спадат на годишна база с 8 процента в сравнение с юли 2023 г., а пазарът на Китай нарасна с 31 процента.

В световен мащаб EV и PHEV пазарът продължава да показва силен растеж с 21 процента повишение в търсенето в сравнение със същия период (януари-юли) през 2023 г. Електрическите превозни средства с батерии (BEV) представляват 65 процента от този пазар, а PHEV са останалите 35%.

"Глобалните продажби са силни и продължават да процъфтяват в Китай, Северна Америка и нововъзникващите пазари на EV. Продажбите в ЕС обаче намаляват, особено в Германия, а митата на ЕС върху китайските електромобили вероятно ще повлияят още повече на това движение. Въпреки неволите на региона, Франция и Обединеното кралство успяват да издържат на бурята и разрастват вътрешните си пазари. Очакваме тези тенденции да се проявят през останалата част от годината, освен ако не бъдат въведени драстични мерки," коментира Чарлз Лестър, водещ анализатор в Rho Motion.

Много по-добра от предишната?