EС обяви митата за китайските електромобили

  • Галерия с пет снимки Галерия с пет снимки

21 Aug 2024

Европейската комисия обяви финалната версия на проектоплана за митата, с които ще се облагат произведените в Китай електромобили. Както знаете, те са различни за всяка марка, в зависимост от размера на субсидиите, които получава от държавата и в зависимост от това дали е сътрудничила на Брюксел при разследването. Най-голямата ставка е 36,3% за SAIC. Най-големият китайски производител на автомобили – BYD – ще бъде таксуван със 17% мито, а най-големият световен производител – Tesla – с 9%. Това е мито само за вноса на коли Tesla, произведени в Китай, а не за тези, идващи от Щатите.

До края на август автомобилните производители могат да се изказват по темата, а през октомври страните от Европейския съюз трябва да гласуват митата. Очаква се действието им да влезе в сила от 1 януари 2025 г.

Китайските производители реагираха много бързо, като още преди новите мита да влязат в сила, започнаха строителството на заводи в Европа и страни, които нямат митнически такси с Европа – като Турция, например.

Източник: Economic.bg

Много по-добра от предишната?